KZC 1991 tot … .

Ik heb al veel mooie, boeiende en leuke Goud van Oud-verhalen gelezen van (oud)-KZC’ers over hun tijd bij KZC. Vooral het “Oud” in “Goud van Oud” is voor mijn verhaal wat minder van toepassing, het loopt namelijk van 1991 tot nu(2003 dus).  

Eigenlijk begon mijn lidmaatschap bij KZC eerder dan 1991. Mijn “zwemcarričre” begon in 1986 bij het Sportfondsenbad. In ging daar zwemmen voor de diploma’s. Bij het Sportfondsenbad wilde dit niet echt lukken en zo werd ik eind 1987 voor het eerst lid van KZC. Vanaf het instructiebad heb ik de lessen gevolgd, ook dit ging nog niet erg snel. Begin 1990 haalde ik met Schoolzwemmen mijn A-diploma en kort daarna bij KZC mijn B-diploma, waarmee mijn lidmaatschap bij KZC werd stop gezet. Mijn C-diploma haalde ik een jaar later weer bij Sportfondsenbad. Ik hoorde toen dat KZC een nieuwe zwemopleiding was begonnen: het Basiszwemplan. Dit was het echte begin van mijn tijd bij KZC.  

Van het Basiszwemplan kan ik mij herinneren dat het toen ik begon nog slechts bestond uit twee groepen(gelukkig werd het Basiszwemplan een succes en nu geef ik zelfs les bij het Basiszwemplan). Een ding over de rugslag, de eerste slag die ik leerde, ben ik nooit vergeten: “duim eruit, pink erin”. Over mijn Basiszwemplan tijd kan ik mij verder niet zoveel meer herinneren, behalve dat ik het met succes doorlopen heb.  

Mijn eerste wedstrijd was het Sprintkampioenschap van 1991 en zo begon ik, nog voor ik het Basiszwemplan had afgerond, met wedstrijdzwemmen. Eerst met trainingen op zaterdagochtend en al snel volgde de trainingen op dinsdag- en donderdagochtend. Zo volgde de volgende wedstrijden: het Voorjaarstoernooi, Bevertoernooi, Competitiewedstrijden, ga zo maar door. Ook de leerwedstrijden kan ik mij nog goed herinneren, zeker het patat eten achteraf, waarbij de frikadellen met ketchup over tafel vlogen.  

Tot nu toe was waterpolo nog niet aan mij besteed, tot John Adrichem, trainer van gemengd onder de 14, mij vroeg of ik mee kon spelen omdat zij tekort spelers hadden. Dit heb ik gedaan en zo heb ik mijn eerste halve seizoen waterpolo als 11-jarige bij de aspiranten gespeeld. Hierna, ik weet niet meer wat de reden was, ben ik weer gestopt met waterpolo. Later, toen het Ik Waterpoloplan werd opgezet ben ik weer gaan waterpoëlen.  

Goed, tot zover mijn verhaal over hoe ik ben begonnen bij KZC. De dingen die altijd bijblijven en die KZC zo bijzonder maken zijn toch wel de toernooien ver van huis. Nordhorn bijvoorbeeld. Als ik het goed heb ben ik afgelopen Pinksteren voor de 11e keer naar dit zwemtoernooi van Waspo Nordhorn geweest. Zo herinner ik mij van een van de eerste jaren het Dokter Snuggels lied. Wij hadden hier een beetje onze eigen versie op bedacht en in polonaise gingen wij al zingend een door het kamp. De tien meter toren is natuurlijk ook niet te vergeten. Bart en Dewin hadden vorig jaar genoeg van dat “gewone” springen van 10 meter en maakten het dus wat pikanter: Met een string van de 10! Jonhnnie zwom zelf met string aan en dat liet hij na afloop van zijn race nog even duidelijk aan het publiek en de jury zien. Met de woorden “Wat kijk je nou” op zijn achterste staat hij nu op een van de foto’s die in het clubhuis hangt.  

Nordhorn wordt nog steeds jaarlijks door KZC bezocht, maar we deden nog veel meer. Zo zijn we vier maal naar Engeland geweest, waar we toernooien hebben gezwommen bij twee verschillende clubs: Barnet Copthall en G.B.M., beide uit Londen. Het feest begon al met de bootreis. Het eerste jaar hebben we bijna de hele heen- en terugreis onder de trap gezeten. We traden daar op als een soort “Candid Camera-ploeg” en probeerde veel voorbijgangers voor de gek te houden. In Engeland zelf zijn we elk jaar naar het centrum van Londen geweest en steeds was dat weer leuk. Vooral omdat we altijd een bezoek brachten aan de grootste speelgoedwinkel van Londen, waarvan ik de naam even vergeten ben. De lunchpakketten die wij van onze Engelse gastgezinnen meekregen vielen bij ons Hollanders niet altijd in de smaak, maar dat kon pret niet bederven.  

Ook ben ik een aantal keer naar Maastricht geweest, waar MZ&PC jaarlijks een driedaags toernooi organiseert tussen kerst en oud en nieuw. Flipperkasten, poolen en Games spelen kon allemaal in de Jeugdherberg naast het zwembad, waar wij overnachtten. Hier maakten wij dus ook veel gebruik van. Ook herinner ik mij nog een achtervolging van de politie, toen wij op weg waren naar de supermarkt om onze drankvoorraad op peil te brengen.  

Last but not least is er natuurlijk het Koekstadtoernooi in Deventer, een waterpolotoernooi. Een keer zijn we daar met een bus van Aquafit naar toegegaan en dat hebben veel voorbijgangers geweten. De een na de andere keek op van de schiet-, bom-, alarm-, en andere geluidjes die de bus kon maken. Het eerste jaar stond in het teken van de strijd tussen het Kippensoep en het Tomatensoep team. KZC deed met twee teams mee in dezelfde poule en dus was er een wedstrijd KZC-KZC. Of de “Kippen” of de “Tomaten” hebben gewonnen zou ik niet meer weten, maar de pret was er niet minder om. De laatste keer dat het Koekstadtoernooi werd georganiseerd is helaas al weer een aantal jaar geleden. Wel hebben wij deze laatste editie met het onder de 16 team gewonnen, ondanks dat de helft van het team nog in bed lag toen de eerste wedstrijd van zondag al was begonnen(met 4 jongens aangevuld door twee meiden).  

Natuurlijk zijn deze uitstapjes niet alles. Het zijn vooral de trainingen, wedstrijden, de activiteiten naast het zwemmen en alle leden die KZC een sportieve en gezellige vereniging maken. Op dit moment speel ik in het eerste waterpoloteam van KZC en zwem ik mee met de competitiewedstrijden, de thuistoernooien en in Nordhorn. Daarnaast geef ik les bij het Basiszwemplan, fluit ik bij het waterpolo, werk ik mee met het organiseren van het Jubileum en ben ik regelmatig te vinden in ons altijd gezellige clubhuis naast het zwembad. Kortom, ik ben vaak te vinden in en om het zwembad en hopelijk kan ik dat alles nog lang blijven doen bij KZC!  

Sander de Ruijter

Terug